Synfel

En stor del av den vuxna befolkningen i Sverige har ett synfel. En del vet inte om det eller så bryr de sig inte om det. Det finns olika sätt att korrigera synfel. Det äldsta sättet är nog att använda glasögon och det fungerar för de flesta synfel. Det kan kännas ovant i början för den som inte har haft glasögon tidigare. Ett par glasögon sitter på en väldigt framträdande plats och det är därför viktigt att man känner sig bekväm och trivs i sina glasögon. Som tur är finns det massor av olika märken och modeller på glasögon att välja mellan. En del vill ha små minimalistiska bågar som knappt syns medan andra väljer välmarkerade bågar som ramar in och framhäver ansiktet som bär glasögonen. Man kan välja mellan billiga glasögonbågar för några hundralappar eller dyra märkesglasögon för många tusenlappar. Många kända modeskapare inom klädvärlden designar även glasögonbågar. Du kan till exempel bära glasögon designade av Hugo Boss, Diesel eller Dior.

 

Vill man inte ha glasögon av en eller annan anledning så kan man använda sig av linser. Då är det viktigt att de testas ut av en legitimerad optiker så att man inte skadar ögat. Man bör även gå på regelbunden kontroll när man bär linser så att man snabbt upptäcker eventuella problem innan de hinner bli allvarliga. Generellt gäller det att tänka på att ha en god handhygien när man sätter i och tar ur linserna samt att man bara använder de linser som en optiker har rekommenderat. Detta betyder inte att du måste köpa dem av din optiker. De flesta linser som finns hos optikern finns även på nätet till en billigare peng. Linser måste man köpa nya med jämna mellanrum.

 

## INVALID RSS URL: http://www.skriva-artikel.se/category/halsa-skonhet/ogon-synfel/feed ##

Både glasögon och linser slits och måste bytas ut med jämna mellanrum. Glasögon kan hålla några år medan linser för det mesta byts en gång om dagen eller en gång i månaden beroende på vilken typ av linser man använder. Detta medför en löpande kostnad för dessa sätta att korrigera synfel. Vill man fixa sin syn permanent så kan man göra en laseroperation. Då korrigeras fel på linsen permanent och förhoppningsvis har man god syn i många år efter det. Synen kan naturligtvis alltid förändras i framtiden men då hade den gjort det även om man inte gjort en ögonperation.

 

Det finns alltså olika sätta att korrigera synfel på och det är upp till var och en att avgöra vad som passar en bäst. Många tycker att glasögon är snyggt medan andra inte vill ta i tång med dem. Visa tycker att linser är jätte praktiska medan andra tycker att de känns obehagligt att hålla på och peta i ögat. Laseroperationer av ögat går nästan alltid bra men ändå händer det att det går fel och många vågar inte genomföra en operation på grund av denna lilla risk. Som sagt det är upp till var och en hur man vill hantera sitt synfel. En del skiter helt i att korrigera synfelet och genomlider hellre en suddig värld än att bära glasögon, linser eller operera ögonen.